Tudás és intelligencia - a jövő záloga

Fekete Gizella, 2006. november 25. 15:47

Előző számunkban a városok, házak, lakások, vagyis életterünk intelligenssé tételének esélyeit latolgattuk. Most a vállalatokat, intézményeket, a közigazgatást, azaz a munkavégzés helyszíneit, a munkavégzést, a döntéshozást, vagyis az üzleti intelligencia meghonosodásának esélyeit érintő trendek, tendenciák, termékek és szállítók kerülnek sorra.

Erre az okot többek között egy idei Gartner-jelentés szolgáltatta, amely szerint 2006-ban a CIO-k körében az üzleti intelligencia (BI) számít az első számú technológiai prioritásnak. A BI-megoldások idén – a 2004-ben elfoglalt 10. és a 2005-ös 2. hely után – az IT-biztonságot fokozó eszközöket, a workflow-menedzsment telepítését és integrációját, de még az ERP-k upgrade-jét is maguk mögé utasítva kerültek a technológiai prioritások CIO-k által felállított Top 10-es listájának élére. Ennek oka többek között a fokozódó verseny által megkövetelt gyors és hatékony döntéshozatal szükségessége, valamint az üzlet érdekében gyors és hatékony felhasználást igénylő, exponenciálisan növekvő információhalmaz – és mindez még csak a jéghegy csúcsa.

A piackutató cég jelentésében arra is rámutatott, hogy az ügyféladatokhoz kapcsolódó projektek többségénél leginkább az adatminőség veszélyezteti a BI-beruházás sikerességét. Így nem véletlen, hogy a BI aktualitásait, újdonságait az informatikusokkal megismertető őszi SAS Klub 2006 konferencia fókuszában az adatintegrációs megoldások, valamint az adatvagyon minőségének folyamatos ellenőrzését és karbantartását lehetővé tevő alkalmazások álltak. Mint ahogy a Gartner megállapításainak fényében az sem, hogy az Oracle európai BI-értékesítési igazgatója, Nick Whitehead és a BI-fejlesztésekért felelős kelet-európai igazgatója, Cenk Kiral Budapestre látogatva igyekezett az Oracle közép- és hosszú távú stratégiáját szűk sajtókörben ismertetni, kiemelve a Siebel-felvásárlással megnyíló piaci lehetőségeiket.

Üzletiintelligencia-összeállításunkban ennél azért szélesebbre tárjuk a kapukat. Kétségtelen, hogy bár ma a Gartner BI Magic Qudratjában három cég, a Business Object, a SAS és a Cognos szerepel a „vezetők” mezőjében, azért a közelükben van a Hyperion és a MicroStrategy is, és az Oracle eddigi felvásárlásaival igazolt törekvései akár át is szabhatják a piac jelenlegi képét. A trendek – nem csupán a BI-re, hanem az adatbázis-kezelőkre és az ERP-kre vonatkozók is – a megaszállítók irányába mutatnak, ami további felvásárlásokhoz vezethet. Mindhárom említett piac folyamatosan nő, és az előrejelzések szerint a tendencia marad, az Oracle pedig – törekvéseinek és a másik két említett területen a „vezetők” közötti helyének ismeretében – eséllyel pályázhat a Business Intelligence piacának élmezőnyébe kerülésre. Nick Whitehead ennél is továbbment: ő 2010-re a BI-piac vezetőjeként prognosztizálja a szoftvervállalatot.
Az fentebb említett két eseményen és a Gartnernek a piacot érintő további megállapításain, a nemzetközi tendenciákon túl – a SAS Magyarország BI-szakértőjével, Janurik Zoltánnal a hazai helyzetre is kitérve – összeállításunk cikkeiben átfogó képet igyekszünk adni az idehaza is robbanás előtt álló BI-piacról, a technológiai és termékfejlesztési irányokról, illetve azok hazai fogadtatásáról, röviden az ERP-szállítók ilyen irányú törekvéseit is érintve.

Kulcsszavak: üzletiintelligencia

Üzlet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az OTP Mobil felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 16:20

ABB: 2024. I. negyedévi eredmények

Björn Rosengren, vezérigazgató: „A magas bázisadatokhoz viszonyított első negyedéves teljesítményünk azt mutatja, hogy az év jól indult, a megrendelések dinamikája erősebb a vártnál, az árrés rekordmagas, a készpénztermelési teljesítményünk erős. Mindez kellő magabiztosságot ad ahhoz, hogy a 2024-ben várt árrést felfelé módosítsuk.”

2024. április 20. 19:07

A takarítóból lett kriptomilliárdos 10 dolláros Bitcoint hozott

Már szinte mindenki hallott vagy ismeri a kriptovaluták királyát, a Bitcoint, amit digitális aranynak is szoktak hívni. Sokan azzal is tisztába vannak, hogy 4 évente „felezés” van, ami április 20-án esedékes. A 73.000 dolláros rekordárfolyam sokakat elrémiszt, amire megoldást hoz egy szakértő piaci újitása.

2024. április 11. 16:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55